top of page

Aρχαία Ελληνικά από Μετάφραση

«Ελένη» του Ευριπίδη – Συγγραφή στίχων 

Τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών από Μετάφραση «Ελένη» του Ευριπίδη, καθώς και στα πλαίσια υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος «Προσεγγίζοντας βιωματικά την Ελένη», έγινε μία προσπάθεια από τους μαθητές του Γ1 τμήματος του σχολείου, να γράψουν ξανά την ιστορία της Ελένης, με τη μορφή έμμετρου στίχου.

Οι μαθητές μας, όντας εξοικειωμένοι με την κρητική παράδοση και τις μαντινάδες, πειραματίστηκαν στην δημιουργική γραφή του έργου με έναν παιγνιώδη τρόπο.

 

Ειδικοί Στόχοι του μαθήματος

 

Οι στόχοι για τους μαθητές μας ήταν:

  • Να εξωτερικεύσουν και να γνωρίσουν και οι ίδιοι τις δυνατότητες της δημιουργικότητας που διαθέτουν.

  • Να αναπτύξουν το πνεύμα της ομάδας και της συνεργασίας.

  • Να εμπνευστούν, να φανταστούν και να διασκεδάσουν γράφοντας ξανά το έργο με τη δική τους ματιά.

  • Να απαγγείλλουν τους στίχους τους, να τους ηχογραφήσουν και στο μάθημα της μουσικής να τους επενδύσουν μουσικά.

  • Να δραματοποιήσουν σκηνές του έργου ώστε να μπορέσουν να βιώσουν περισσότερο τα συναισθήματα και την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων.

  • Να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών από Μετάφραση, που θα χρησιμοποιηθεί από μαθητές ανεξαρτήτου μαθησιακού επιπέδου.

 

Μεθοδολογία υλοποίησης

 

Μετά το πέρας της διδασκαλίας της εκάστοτε ενότητας του έργου, την κατανόηση της πλοκής,  την μελέτη και ανάλυση των χαρακτήρων και των συναισθημάτων των ηρώων, την έρευνα και την αναζήτηση των πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του έργου αλλά και την δραματοποίηση των ηρώων, δινόταν στους μαθητές το πρώτο δίστιχο και στη συνέχεια καλούνταν να εμπνευστούν και να συμπληρώσουν τους επόμενους δυο στίχους, με σκοπό να αφηγηθούν σε έμμετρο στίχο το σημείο της υπόθεσης που μελετούσαν.

 

Παρακάτω παρατίθεται ένα παράδειγμα 

 

Ο Τεύκρος της διηγήθηκε

τις συμφορές της μάχης    

………………………………………………

……………………………….……………...

Της είπε πως πεθάνανε,

 η μάνα της, τ΄ αδέρφια,

…………………………………………………

………………………………………………….

 

Μόνο η Ελένη γνώριζε 

να πει τι της συμβαίνει

……………………………………………………..

……………………………….…………………….

Κι έρχεται ο Μενέλαος,

φτωχός, κουρελιασμένος

…………………………………………………..

………………………………………………….

Όταν ολοκληρώθηκε η συγγραφή των στίχων, δύο μαθητές μου, που επιθυμούσαν πολύ να χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους πραγματοποίησαν την ηχογράφηση των στίχων στα στούντιο ενός ραδιοφωνικού σταθμού και στη συνέχεια επένδυσαν μουσικά τη δημιουργία τους, στο μάθημα της μουσικής. Στη συνέχεια, «έντυσαν» γραπτά με τους στίχους τους το υπέροχο κόμικ που ζωγράφισαν στο μάθημα των εικαστικών.

 

Συμπεράσματα

 

Η δημιουργική γραφή αποτέλεσε ένα χρήσιμο και καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο για το μάθημά μας. Ενίσχυσε την επαφή μου με τους μαθητές μου, αλλά και την επαφή μεταξύ τους, καθώς τους ενθάρρυνε να συνεργαστούν και να εξωτερικεύσουν όλη την δημιουργικότητά τους, προκειμένου να βρουν τις καταλληλότερες λέξεις και φράσεις για τους στίχους τους.  

Χρησιμοποιήθηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο να ολοκληρώσουν τους στίχους, το διασκέδασαν πολύ και αρκετά συχνά συμπλήρωνε ο ένας τη σκέψη του άλλου, πράγμα που τους έφερε πιο κοντά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Επίσης ενθουσιάστηκαν πολύ από την ηχογράφηση των στίχων καθώς μπορούσαν να απολαύσουν ξανά και ξανά την δημιουργία τους.

Με τη δημιουργική γραφή καλλιεργήθηκαν η ομαδικότητα, η αποδοχή της ετερότητας και  η διαδικασία του μαθήματος ξέφυγε εντελώς από το άγχος και την κούραση της σχολικής ρουτίνας τόσο για τους μαθητές μου όσο και για εμένα την ίδια ως εκπαιδευτικό… Η διαδικασία έμπνευσης και γραφής δεν ήταν πάντα εύκολη, καθώς χρειάστηκε τα παιδιά πολλές φορές να καταβάλλουν προσπάθεια και να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες… Όμως γέμισαν εμπειρίες, απέκτησαν αυτοπεποίθηση, γνώρισαν καλύτερα τις δυνατότητές τους, κατανόησαν περισσότερο το μάθημα και παραδέχθηκαν ότι δεν χρειαζόταν να μελετάνε περισσότερο στο σπίτι… Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα και μας ικανοποίησε όλους! Ελπίζουμε το υλικό μας, να φανεί και σε άλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς χρήσιμο κι εμείς θα είμαστε πάντα υπερήφανοι γι΄αυτό!

 

Με εκτίμηση,

Ιωάννα Καπελλάκη,

Φιλόλογος (ΠΕ 02.50), MA S.E.N.

e-mail: iwannakapellaki@hotmail.com

 

bottom of page