top of page

Η Μουσική προσέγγιση της ... Ελένης.

Σκοπός της μουσικής αγωγής στην ειδική αγωγή  είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της ικανότητας για εκτέλεση και δημιουργίας μουσικής ως μια από τις εκδηλώσεις καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας του μαθητή. Μέσω αυτού του σκοπού και παράλληλα με αυτόν, το μάθημα της μουσικής αγωγής , στο πρόγραμμα ¨Προσεγγίζοντας βιωματικά την …Ελένη ¨  αποβλέπει στη γενικότερη καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μαθητών, το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από την ενεργητική ακρόαση, τις δραστηριότητες μουσικής δημιουργίας και εκτέλεσης. 

 

Έτσι μέσα στα πλαίσια του προγράμματος οι ενότητες που ερευνήθηκαν μέσα από τις ΤΠΕ που διέθετε το σχολείο μας ήταν:

 

  • Η χρήση της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα στην καθημερινότητα, στις εορταστικές εκδηλώσεις και στις θεατρικές παραστάσεις τόσο στις τραγωδίες όσο και στις κωμωδίες.

 

  • Τα όργανα που υπήρχαν την εποχή εκείνη  και η χρήση τους . Ακουστική διάκριση ηχοχρωμάτων των οργάνων αυτών μέσα από μουσικές εκτελέσεις από το διαδίκτυο.

 

  • Η σημασία της μουσικής στην αρχαία Ελληνική τραγωδία . Μελέτη στα μέρη όπου ακουγόταν μουσική και η σημασιολογική ανάγκη που εξυπηρετούσε (ηχοσυναισθηματική απεικόνιση). Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε  στη  μελέτη τόσο των κινησιολογικών  όσο και των εκφραστικών ρυθμικών αποδόσεων των κειμένων  των γυναικών του  ¨χορού¨ .

 

  • Σε ότι αφορά το θεωρητικό μέρος ήταν ενδιαφέρουσα η σύγκριση των κλιμάκων της ευρωπαϊκής μουσικής με τους αρχαίους Ελληνικούς τρόπους.

 

Τα φύλλα εργασιών που δόθηκαν στους μαθητές μπορείτε να τα κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Για την μουσική επένδυση της θεατρικής παράστασης ¨Ελένη του Ευριπίδη¨ :

 

  • Αρχικά ερευνήσαμε  τους ρόλους των πρωταγωνιστών  ως προς την πλοκή του έργου  και ως προς την συναισθηματική κατάσταση που βίωναν σε κάθε σκηνή οι μαθητές - ηθοποιοί καθώς και η  κινησιολογία τους. 

 

  • Χωρίσαμε τα ¨μουσικά μέρη ¨ που θα έπρεπε να επενδύσουμε σε ζώνες …… Για παράδειγμα η πρώτη ζώνη ήταν αυτή του ¨αφηγητή ¨. Ο αφηγητής είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των σκηνών και παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο τόσο πάνω στην σκηνή για τους ηθοποιούς , όσο και για την ομαλή παρακολούθηση της παράστασης από τους θεατές. Θα έπρεπε λοιπόν η μουσική επένδυση της εισόδου του να είναι σταθερή και γνώριμη καθ΄όλη τη διάρκεια της παράστασης με  έντονο το λυρικό στοιχείο. Επίσης οι έμμετροι στίχοι που δημιούργησαν οι μαθητές, παρέπεμπαν αυθόρμητα …. σε μορφή μαντινάδας. Έτσι η μουσική επένδυση του μέρους αυτού θα έπρεπε να είχε τη διακριτική εμφάνιση της κρητικής λύρας !!!!!! Η εμφάνιση του χορού  θα έπρεπε να συνοδευόταν από έντονο ρυθμικό στοιχείο που θα μας το έδιναν τα κρουστά όργανα και τα παιδιά επέλεξαν για παράδειγμα ένα αρχαίο ελληνικό ύμνο αφιερωμένο στο βασιλιά της θάλασσας Νιρέα…. Όλες οι παραπάνω σκέψεις συνεκτιμήθηκαν και μετά από μεγάλη έρευνα στο διαδίκτυο  καταλήξαμε σε συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια που εξυπηρετούσαν τις προϋποθέσεις αυτές…..

 

Μέσα από την πραγματοποίηση του προγράμματος οι μαθητές κατάφεραν:

  • Να αντιληφθούν πλήρως της σημασία της μουσικής σε θεατρικές και κινηματογραφικές  παραστάσεις.

 

  • Να χρησιμοποιήσουν τη μελωδία   ως μέσω έκφρασης  συναισθηματικών καταστάσεων που έπρεπε να βιώσουν και οι ίδιοι πάνω στην σκηνή.

 

  • Να δημιουργήσουν μια ένωση ηχητικών ερεθισμάτων  , ένα δέσιμο της αρχαίας ελληνικής μουσική με την κρητική παράδοση.

 

Κατσούλη Μαρία  ΠΕ  16.01 (μουσικός)

katsouliaria@gmail.com

bottom of page