top of page

Το Comic  Ελένη  του Ευριπίδη. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «προσεγγίζοντας βιωματικά την Ελένη» επιλέχθηκε από την ομάδα των συντονιστών εκπ/κών, η εμπλοκή και καθοδήγηση των συμμετεχόντων μαθητών στην δημιουργία μιας εικονογραφημένης μορφής της «Ελένης» του Ευριπίδη.

Η διαδρομή του εν λόγω εγχειρήματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και ολοκλήρωσε την πορεία του με την έκδοση της εικονογραφημένης «Ελένης» τον Ιούνιο του ιδίου έτους.

 

Υπεύθυνοι εκπ/κοί : Σωτήρης Μανίκας εκπ/κός Καλλιτεχνικών μαθημάτων και Ιωάννα Καπελλάκη Φιλόλογος.

 

Συμμετέχοντες μαθητές : οι 7 μαθητές του τμήματος Γ1 του Ειδικού Γυμνασίου Ηρακλείου.

 

Πέραν των γενικών στόχων του προαναφερθέντος  προγράμματος,  που καθοδήγησαν την διαθεματική συνάντηση των μαθημάτων της Γ΄ τάξης γυμνασίου αρχαία ελληνικά από μετάφραση, μουσικής και εικαστικών, ειδικοί επιμέρους στόχοι τέθηκαν και εξυπηρετήθηκαν σε κάθε μάθημα ξεχωριστά.

 

Αναφορικά με το μάθημα των εικαστικών και την δημιουργία του comic , οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος, ήταν οι εξής:

 

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές όλες τις διαδικασίες και τα στάδια υλοποίησης που απαιτούνται για την δημιουργία και την τελική παραγωγή ενός comic.

 

  • Nα μεταφέρουν οι μαθητές σε εικονογραφημένη μορφή την ατμόσφαιρα του έργου και της εποχής στην οποία διαδραματίζεται η δράση του.

 

  • Να οργανώσουν και να σχεδιάσουν οι μαθητές, τη σύνθεση των σκηνών του έργου, ανιχνεύοντας  τις δυνατότητες του οικείου αφηγηματικού μέσου.

 

Μεθοδολογία και μέσα επίτευξης των στόχων

 

- Παρουσίαση και μελέτη στην τάξη, εικονογραφημένων «καθαρής-λιτής γραμμής» (Περσέπολης, comics Βελγικής σχολής), αναφορικά με :

 

- Το σχεδιασμό των μορφών, το σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου, τη διάκριση 1ων και 2ων πλάνων, την απόδοση συναισθημάτων δια μέσου της έκφρασης των προσώπων, των στάσεων και κινήσεων των εικονογραφημένων φιγούρων, την επιλογή κοντινών ή μακρινών πλάνων για την εικονογραφική εξυπηρέτηση  συναισθηματικών καταστάσεων και αφηγηματικής ροής.

 

- Παρουσίαση και Μελέτη στην τάξη πολιτισμικών χαρακτηριστικών της εποχής και της γεωγραφικής περιοχής  που λαμβάνει χώρα η δράση του έργου αναφορικά με :.

 

- ενδυμασία, μνημεία, ανάκτορα, φυσικό περιβάλλον Αιγύπτου κ.α. (αναζήτηση σχετικών πηγών από εικόνες βιβλίων ιστορίας, διαδίκτυο, άλλων comic και εικονογραφήσεων βιβλίων των οποίων το αφηγηματικό περιεχόμενο αναφέρεται στην οικεία περιοχή και εποχή.

 

 

Στάδιο υλοποίησης

 

Αφού η ομάδα των συντονιστών εκπαιδευτικών, των τριών μαθημάτων, κατέληξε σε ένα περιεκτικό βασικό-αρχικό κείμενο που εξυπηρετούσε τη ροή του έργου στην εικονογραφημένη μεταφορά του, ακολούθησε η επιλογή, το στήσιμο και η οργάνωση των σκηνών του έργου σε καρέ (τα επιμέρους πλαίσια-κουτάκια των comics).

 

Η επεξεργασία και υλοποίηση της εικονογραφημένης Ελένης ακολούθησε τα παρακάτω βήματα :

 

- Παίξιμο των ρόλων της κάθε σκηνής, από τους μαθητές στην αίθουσα, για την ανίχνευση και επιλογή των στάσεων του σώματος που ανταποκρινόταν καλύτερα στις εκφραστικές ανάγκες της σκηνής ( απεδείχθη ιδιαίτερα βοηθητικό στο στήσιμο των σκηνών) .

 

-Σχεδιασμός από κάθε συμμετέχοντα μαθητή ξεχωριστά, προσχεδίων με απλές βασικές γραμμές (σε σελίδες Α4), για τη σχεδιαστική περιγραφή κυρίως των στάσεων των φιγούρων κάθε σκηνής.

 

-Στήσιμο σε οχτώ σελίδες Α3 σκαριφηματικής περιγραφής του αναπτύγματος που θα καταλάμβαναν οι φιγούρες όλων των επιλεγμένων σκηνών του έργου σε κάθε καρέ από τον εκπαιδευτικό των εικαστικών.. Η πρακτική αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς βοήθησε τους εμπλεκόμενους, με τον τελικό σχεδιασμό μαθητές, να σχηματίσουν μια ευχερέστερη αντίληψη, αναφορικά με τις διαστάσεις που θα μπορούσαν να καταλάβουν οι φιγούρες κάθε σκηνής σε κάθε καρέ, προκειμένου να χωρούν στα όρια αυτού, δίχως να «ασφυκτιούν».

 

-Σχεδιασμός-χωρισμός από τον εκπ/κό του μαθήματος, των επιμέρους πλαισίων (καρέ) κάθε σελίδας του comic, εντός των ορίων των οποίων θα επακολουθούσε ο σχεδιασμός των σκηνών του εικονογραφημένου, από την ομάδα των μαθητών.

 

Για τις ανάγκες της ενότητας του σχεδιαστικού ύφους επιλέχθηκε ο εξής καταμερισμός των εργασιών στους μαθητές :

 

  • Μαθήτρια επιμελήθηκε την σχεδιαστική απόδοση (με μολύβι)  του συνόλου των μορφών του comic.

 

  • Μαθητής επιμελήθηκε το σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου (με μολύβι) στα πλάνα των καρέ.

 

  • Οι υπόλοιποι μαθητές ανέλαβαν να περάσουν με πενάκια (πάχους 0.1,0.2,0.3) τα περιγράμματα των μορφών και του περιβάλλοντος χώρου (μελάνωμα).

 

  • Το σύνολο των μαθητών, υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της φιλολόγου εκπαιδευτικού, επιμελήθηκαν των κειμένων που συνόδευαν την κάθε σκηνή του εικονογραφημένου διηγήματος.

 

  • Με τον ίδιο τρόπο έγινε, από τους μαθητές μας, η επιμέλεια των εμμέτρων στίχων της οικείας θεατρικής μας παράστασης ( μια εκδοχή του comic μας με τους έμμετρους στίχους της παράστασης, επίσης παραθέτουμε στην παρούσα ιστοσελίδα μας ).

 

 

 

 

 

bottom of page